Behandeling van ADHD bij kinderen en volwassenen

adhd behandeling therapie

Wanneer de diagnose ADHD gesteld is, geeft dit veel rust en duidelijkheid. Tegelijkertijd komt er juist ook onzekerheid naar boven, want wat betekent deze diagnose eigenlijk voor je toekomst? Hoe kan een ADHD behandeling eruitzien en waar moet je allemaal rekening mee houden en is er verschil tussen kinderen en volwassenen met ADHD? Daarover lees je meer op deze pagina.

Medicatie

Veel mensen met ADHD slikken medicijnen. Wanneer medicatie wordt voorgeschreven voor ADHD, behoort deze normaal gesproken tot een van drie groepen, waarvan er een onder de Opiumwet valt. Ritalin hoort hier ook bij. Al deze middelen grijpen in op systemen in de hersenen en kunnen flinke bijwerkingen teweegbrengen. Zo veroorzaakt Ritalin in meer dan 10% van de gevallen slapeloosheid, nervositeit en/of hoofdpijn.

Andere medicijnen veroorzaken bijvoorbeeld nogal eens verhoogde bloeddruk, versnelde hartslag, verminderde eetlust, depressie, tics en stemmingswisselingen. Het effect op de lange termijn is van deze medicijnen niet bekend. Daarnaast slaat ADHD medicatie niet bij iedereen aan.

Voorzichtigheid en terughoudendheid zijn dus belangrijk op dit gebied. Je kunt er zelf voor zorgen dat het slikken van medicijnen niet de eerste en enige behandeling is die wordt ingezet. Wees niet bang om dit bespreekbaar te maken wanneer je dat belangrijk vindt.

Structuur aanbrengen

Een van de eerste zaken waar de focus op gelegd zal worden bij een behandeling, en die vaak goede resultaten biedt, is het aanbrengen van structuur. Omdat het met ADHD moeilijk is om overzicht te houden en het vaak een grote chaos veroorzaakt in het hoofd, kan het hebben van een vaste structuur heel goed helpen om afspraken niet te vergeten, dagelijkse activiteiten te kunnen uitvoeren en rust te creëren.

Voor volwassenen en kinderen

Zowel volwassenen, als kinderen, kunnen bijvoorbeeld leren om dingen op een vast tijdstip en/of in een vaste volgorde te doen.

Het kan ook helpen om een systeem te creëren waarbij alles op één plaats wordt opgeschreven, zodat minder zaken vergeten worden. Een psycholoog, pedagoog of psychiater kan goed helpen bij het aanbrengen van structuur.

Andere behandelingen voor ADHD

Psycho-educatie wordt ook vaak ingezet. Hierbij wordt er uitgebreide informatie gegeven over de aandoening en alles wat hierbij komt kijken. Zowel de persoon zelf, als de omgeving kan hierin betrokken worden. Psycho-educatie helpt bij acceptatie en het begrijpen van de aandoening en wat dit voor je kan betekenen. Zo kun je hier beter mee omgaan en zelf al wat aanpassingen maken.

Ouders van kinderen met ADHD kan het helpen om geduldiger te zijn in de opvoeding en te begrijpen waarom het kind op een bepaalde manier reageert.

Naast psycho-educatie wordt bij kinderen vaak gedragstherapie en bij volwassenen cognitieve gedragstherapie gegeven. Met behulp van gedragstherapie wordt geleerd om verkeerd gedrag aan te passen en bij cognitieve gedragstherapie worden hiernaast de gedachten aangepakt die hiermee gepaard gaan. Heel veel informatie over deze therapieën is te vinden op internet.

Omgeving bij de behandeling betrekken

Een behandeling heeft weinig zin als de omgeving hier niet bij betrokken is. Bij kinderen betekent dit dat er heel goed samengewerkt zal worden met ouders en de school, zodat op alle fronten de juiste aanpak wordt gehanteerd. Is dit niet het geval, kaart dit dan aan.

Bij volwassenen betekent dit dat ook je omgeving op de hoogte moet zijn van wat je leert tijdens de behandeling. Bespreek wat het betekent voor hoe je zaken in de toekomst zal aanpakken en hoe je omgeving met je om dient te gaan. Bespreek dit ook op het werk. Duidelijke communicatie creëert begrip en voorkomt daardoor problemen.

Geef een reactie