7 tips voor een ontspannen vakantie met kinderen met ADHD of ASS

De vakantie komt eraan! Vakanties zijn heerlijk, lekker samen met de kinderen, lekker dicht bij de natuur, mooie dingen zien, een en al vrijheid blijheid.. of toch niet?



We houden met z’n allen het beeld in stand dat het in de vakantie alleen maar leuk is, plaatsen de mooiste verhalen op social media, maar kennen allemaal de frustraties en botsingen binnen het gezin die kunnen voorkomen tijdens deze droomvakanties.

Hoe zorg je er nou voor dat de vakantie een ontspannende werking heeft in plaats van dat deze juist meer stress geeft?

Of je nou lekker thuis blijft of een weekje lekker naar de warmte vliegt, met onderstaande tips haal je het beste uit jezelf en uit de vakantie!

Mijn tips voor een fijne vakantie, voor kinderen met ADHD of ASS

  • Tip 1: Bepaal wat voor jou het doel is van deze vakantie.
    Zorg dat dit een realistisch doel is en vraag je, zeker als de spanning oploopt, bij elke actie af of dit bijdraagt aan het door jou bepaalde doel. Voorbeelden van doelen zijn meer tijd met elkaar doorbrengen of juist meer tijd voor jezelf creëren. Je doel kan ook heel praktisch van aard zijn. Ik wil mijn kinderen leren om zelfstandiger te zijn is hier een voorbeeld van. Zorg dan wel dat je voor jezelf hebt bepaald wat dit voor jou inhoudt en dat het doel haalbaar blijft. Laat je niet afleiden door de vakantieverhalen van anderen. Bepaal je eigen doelen en je eigen targets.
  • Tip 2: Manage je verwachtingen.
    Zoals net genoemd zal de vakantie niet een en al rozengeur en maneschijn zijn, dat geldt voor alle dingen in het leven. Dat geeft niet, als je je dit maar af en toe realiseert en je er niet teveel door uit het veld laat slaan. Sta er dus even bij stil dat een vakantie, een doorbraak van het normale patroon, spanningen oproept bij iedereen binnen het gezin. Wees dus niet teleurgesteld als het eventjes wat tegenzit, bedenk dat dit erbij hoort en laat het achter je. Kijk ook uit met wat je van anderen kan verwachten. Je kan je eigen reactie veranderen, maar niet die van iemand anders. Je kan je kind natuurlijk wel verplichten om mee te gaan om een kasteel te bekijken, maar je kan hierbij niet afdwingen dat hij of zij dit ook leuk gaat vinden.
  • Tip 3: Zorg voor een goede voorbereiding.
    Maak met de kinderen een vakantieplanning. Maak deze visueel, bijvoorbeeld door plaatjes van de activiteiten uit te printen of tekeningen te maken van eventueel geplande bezoekjes. Zorg voor voldoende rust in de planning, maar wel duidelijk afgekaderd. Plan dus “rust uurtjes” in. Maak ook duidelijke afspraken over opstaan, taakverdeling, schermpjes tijd en bedtijd.
  • Tip 4: Stel een beloningssysteem in.
    Om kinderen (en ook ouders) te motiveren helpt het om te werken met beloningen. Dit hoeven echt geen grote dingen te zijn. Maak met je kind een lijst van beloningen. Voorbeelden van beloningen zijn: het avondeten bepalen, half uurtje later naar bed, extra tijd met pap en mam, een kransje uit de kerstboom, een speeltje uit het automaat (vreselijk, maar kinderen zijn er ontzettend blij mee).
  • Tip 5: Maak een lijst met activiteiten.
    Lijstjes maken, ik ben er gek op. Stel samen een lijst op met activiteiten die je tijdens de vakantie kan doen. En maak een lijst met dingen die je kind alleen kan doen of kan doen als de verveling toeslaat.
  • Tip 6: Wees aandachtig aanwezig.
    Probeer tijdens de activiteiten met het gezin aanwezig te zijn. Niet alleen fysiek, maar ook met je aandacht. Let er maar eens op hoe vaak je samen met de kinderen iets onderneemt, maar ondertussen met andere dingen bezig bent. Ga je bijvoorbeeld knutselen of koekjes bakken met je kind, doe dan actief mee, zit er niet bij terwijl je iets anders aan het doen bent! Ik betrap me er zelf vaak op dat ik ga haken of met mijn telefoon zit te spelen op het moment dat ik met mijn jongste een serie ga kijken. Liever een half uurtje echt samen iets doen, dan een uur met halve aandacht! Bij meerdere kinderen is het daarnaast belangrijk om de aandacht goed te verdelen. Benoem eventueel dat de aandacht nu even voor de ander is.
  • Tip 7: Plan voldoende tijd in voor jezelf.
    Het is prima om ook tijd voor jezelf te nemen. Geef dit duidelijk aan als “tijd voor jezelf” en wees duidelijk over wanneer je weer beschikbaar bent voor de rest van het gezin. Als je meestal meteen klaar staat voor iedereen in je omgeving is dit misschien even wennen. Geef elke keer rustig aan wat de afspraken zijn, wanneer de kinderen weer bij je terecht kunnen en besef dat het een proces is waar je eerst in moet investeren.

Kijk ook even terug hoe de dag is geweest.
En wees daarbij lief voor jezelf!

Aan het einde van de dag kan je, voor jezelf, of met het gezin of je partner, terugkijken naar de dag en nagaan wat goed ging en wat minder effectief was. Wat ga je morgen hetzelfde doen, waar ga je meer van doen en waarvan minder? Probeer hier vooral goed te kijken naar de positieve dingen: wat wil je behouden en hoe kan je daarvoor zorgen.

Geef jezelf en elkaar complimenten over wat goed ging. Geef daarbij ook aan waarom je ergens blij mee was. Het krijgen van complimenten zorgt voor gevoel van waardering en helpt bij het ontwikkelen van een positief zelfbeeld. Net als beloningen zorgen complimenten voor motivatie om het goede te blijven doen.

Ik wens jou en je gezin een hele fijne vakantie!

4 gedachten over “7 tips voor een ontspannen vakantie met kinderen met ADHD of ASS”

  1. Het grappige is dat in ons gezin de vakanties juist veel meer ontspannen zijn dan de school / werkweken… de druk van het moeten is er af en dan zitten we zomaar gewoon samen aan tafel te eten en heeft iedereen zin om samen iets leuks te doen… uitgaan is meestal geen probleem omdat niks moet en alles mag en we sámen de uitjes bepalen.
    Ik hou van de vakanties omdat we juist dán de rust en de regelmaat hebben die zo nodig is. Die is door verschillende roosters en buitenschoolse activiteiten in de werkweken vér te zoeken!

    1. Rienke Bulsink

      Wat fijn dat de vakanties bij jullie zo goed gaan! Sommige kinderen doen het minder goed bij minder structuur en voor anderen werkt het inderdaad heel ontspannend en zorgt het voor ruimte voor creativiteit en gezelligheid. Hele fijne verdere vakantie toegewenst!

  2. Mag ik hier een tip geven voor een mooie vakantiebestemming?
    Dankzij vele tips van ouders en zelf ervaringsdeskundige te zijn, is camping ‘t Reestdal een plek waar vele gezinnen een fijne vakantie kunnen beleven. Een camping waar ieder zich zelf kan zijn, waar respect is voor elkaar en momenten van ontspanning worden ervaren.
    Een optimale vakantie, voor iedereen!
    Wij dragen optimaal bij aan een zinvolle en ontspannen vakantie voor alle gasten. Zo ook aan kinderen die soms drukker zijn dan ander kinderen, of moeilijk kunnen wennen aan een andere omgeving. Wij bieden dan hulp op maat en zoeken samen met ouders of verzorgers naar een oplossing.
    Iedereen is welkom op ’t Reestdal en wij gunnen iedereen een positieve vakantie ervaring. Naast de reguliere activiteiten, kunt u gebruik maken van individuele begeleiding (vergoedig kan via PGB)

  3. Mijn dochter heeft ADHD en altijd veel moeite met de eerste twee dagen van de vakantie. Met zijn allen naar het strand, loopt zij te bokken en kan de sfeer negatief uitpakken.

    Ik heb het idee dat ze dan niet goed weet hoe ze met de situatie moet omgaan. Ik zou haar daar graag bij helpen, maar ik weet niet wat ik daar aan moet doen om haar toch op haar gemak te laten voelen.

    Iemand een uitleg voor dit gedrag en uiteraard een goede tip?

Geef een reactie