Hartfilmpje nodig om een medicatietrial ADHD te starten?

ADHD hartfilmpjeDaar zaten we weer. Voor de vierde keer op rij. Uitleg over de medicatietrial met Ritalin via de psychiatrische polikliniek. Dit keer zonder kind.Maar mèt de gezinsvoogd. Vanwege de juridische eindverantwoordelijkheid..
Uitleg over het aantal keer medicatie per dag. Voorstel van de psychiater was 3 x daags.. Om de vier uur een dosis. Zodat we als verzorgers ook effecten van de medicatie thuis kunnen waarnemen. Maar als we nu om 7 uur starten bij het ontbijt? Dan hebben we het eerste uur al thuis. Maar dan is de volgende dosis om elf uur. Vooraf aan de grote pauze. Handig? Dat weten we nu niet. Want we weten we ook niet of een pilletje 3, 4 of 5 uur doorwerkt, dus. Door onze inbreng kunnen we nu volstaan met twee maal daags een pilletje. Drie weken lang, ook in het weekend. Startend na de schooltoetsen deze en komende week.
Volgende uitleg. De scorelijsten van de ADHD kenmerken. De psychiater overhandigt ons drie formulieren voor school en drie formulieren voor thuis. Dus dat is één formulier per week? vraag ik… Hoe zit dat dan met die andere leerkracht op woensdag? En weet je aan het eind van de week nog hoe het maandag ging? Als we dan onderzoek gaan doen, laten we het dan ook goed doen. Gewoon elke dag scoren. Zodat we in deze hectische maatschappij niet in ons ons geheugen hoeven te graven. Om onderzoeksresultaten beter te interpreteren… Om eventuele omgevingseffecten uit te sluiten… De psychiater gaf aan dat eenmaal per week standaard is. De gezinsvoogd ging in ons verzoek mee. Immers, het is school die de medicatietrial verplicht stelt zodat de ambitieuze leerdoelen kunnen blijven staan…
Tenslotte de vraag: zijn er hartproblemen bekend in de familie van uw pleegzoon? We kijken vragend naar de gezinsvoogd… Die haalt de schouders op… En geeft aan dat we dat antwoord ook niet zullen krijgen… Waarop de psychiater adviseert om een hartfilmpje te laten maken… Om uitsluitsel te geven… Omdat uit onderzoek is gebleken dat er in een enkel geval bij hartproblemen een acute hartstilstand kan plaatsvinden bij gebruik van Ritalin… Dat is wel het laatste wat we willen meemaken…
Op de terugrit naar huis eerst even langs het gezondheidscentrum om een afspraak te maken voor het hartfilmpje… De assistent vraagt naar het waarom ervan… Ze fronst haar voorhoofd bij het horen van de Ritalin medicatietrial… De huisarts wordt erbij gehaald… Ook die heeft er nog nooit van gehoord dat een hartfilmpje nodig is bij gebruik van Ritalin… Gebeld naar de psychiater.. Overleg… Volgende week kunnen we terecht in het ziekenhuis… Voor een hartfilmpje… Om hartproblemen uit te sluiten… Voordat we aan de Ritalin gaan… Want stel je voor dat… Dat bij onze pleegzoon de Ritalin zo goed zou werken, dat hij voor eeuwig rustig zal zijn…
Geschreven door Jolanda

6 gedachten over “Hartfilmpje nodig om een medicatietrial ADHD te starten?”

  1. Hoi Jolanda,
    Tjeetje wat heftig….. Ik kan mn eigen er nog bij neerleggen dat er een hartfilmpje gemaakt word…. Juist omdat bij jullie niks of weinig bekend is over zn achtergrond…..
    ( ongeacht welke medicatie dat men ook krijgt er
    Maar wat ik het ergste vind is dat het school bepaalt dat jullie kind aan de medicatie moet om de leerdoelen te kunnen halen….. of begrijp ik dit verkeerd? ( tenminste in mijn ogen komt het zo over)
    Ben het wel met jullie eens iig dat er dagelijks een lijst ingevuld moet worden juist omdat hun ( de school ) dit verplicht stelt ivm de medicatie… En anders toch zeker 3x in de week… 2x door de vaste leerkracht bijvoorbeeld op dinsdag en vrijdag… En 1x door de leerkracht die er op woensdag is.
    En dit moet toch makkelijk te doen zijn voor 3 weken.
    Ook voor jezelf zie je dan het verloop per dag natuurlijk….
    Mijn zoontje heeft ook op ritalin gestaan en dat hielp niet echt en na de laatste van 4 uur kreeg hij een enorme rebound en zat ik savonds alsnog met een enorm probleem….. Ook is het probleem idd dat het op school makkelijk vergeten word te geven en de laatste is niet altijd makkelijk als ze eens ergens gaan spelen of een feestje of iets hebben….
    Hij heeft nu inmiddels al een aantal jaar concerta en deze word maar 1x per dag gegeven doordat deze langwerkend is….. ( Begreep trouwens van de week dat er ook ritalin is met een langdurende werking)
    Heb wel een vraagje….
    Het school verplicht jullie hier min of meer toe…. En het is idd een goede zet om nu na de toets te beginnen…. Maar laten ze hem de toets ook nog een keer maken met medicatie? Want die toets kan tie dan misschien ook wel eens heel anders maken en ook daar zal je dan iets mee kunnen…. of dat die toets dan beter, slechter of gelijk is….
    Wens jullie iig heel veel sterkte, succes en heel veel wijsheid…..

    1. Beste Debke,
      Dank je wel voor je reactie… Uitgebreid… Je e;ngrijkse vraag nbt school… Hij heeft een rugzakje… Dat wilden we tijdelijk inzetten voor individuele remedial teaching. Echter school ging hier niet in mee, omdat hij te druk was tijdens een 1-op1-begeleiding. Jawel, in de klas met zijn gezicht tegen de muur… En dat moet je niet doen met een kind dat getraumatiseerd is in zijn jonge jaren… Hij vertoont kenmerken van hechtingsproblematiek met ADHD-kenmerken.. Ik zeg bewust ADHD-kenmerken, omdat de bron anders is… Trauma’s in zijn eerste drie levensjaren…
      De psychiater kan de diagnose ADHD niet volledig stellen… Daarom toch een trial, om de patstelling met school op te heffen… Om het beste voor onze pleegzoon in te zetten… Maar het voelt absoluut niet prettig wanneer een school op deze manier min of meer medicatie verplicht stelt…Daarnaast gaan we zeker aan de slag met traumaverwerking… Om de bron van zijn ADHD-kenmerken aan te pakken…
      De eerste week van de trial zit er nu op. Alhoewel de trial dubbelblind is, weet meester nu al zeker dat het een placebo was, omdat zoonlief drukker dan normaal was…

  2. ow er is een stukje weg gevallen…
    ( ongeacht welke medicatie men ook krijgt er is uberhaupt weinig bekend over de bijwerkingen op lange termijn )

  3. Mijn zoon wordt bijna 18 en ik weet al 15 jaar dat hij PDD-NOS en ADHD heeft.
    Hij heeft tot afgelopen schooljaar op de kinderpsychiatrie gezeten en heb die troep toen hij heel jong was met tegenzin gegeven op de momenten dat IK dacht dat hij het egt nodig had,want volgens de artsen moest ik het als een klik klak medicijn zien.MAW…als je hoofdpijn hebt neem je een paracetamol..”hun woorden”
    Ben het er nooit mee eens geweest dat je kind zo jong al zo moet volproppen met zo een troep en toen ik na vier maanden terug op controle moest waren ze van mening dat mijn zoon met sprongen vooruit ging.Toen kwam er een glimlach op mijn gezicht en legde ik de vier doosjes restanten op tafel en ze wisten niet waar ze kijken moesten haha.
    Heb de troep toen ook in de emmer gegooid en mijn zoon had stukken minder last van hoofdpijn waardoor hij een stuk rustiger was.
    Nu bijna 15 jaar later ben ik trots dat ik op mijn moeder gevoel ben afgegaan en tuurlijk heb ik er veel energie en liefde in moeten stoppen maar blij om te kunnen zeggen dat het ook zonder kan want als de troep is uitgewerkt is de wanorde in hun onschuldige hoofdje nog erger en de frustratie bij de ouders is dan ook niet mis.
    Ik begrijp dat dit miss niet voor ieder kind geld en wil daar ook niet over oordelen.
    Maar mijn oer drang was zo sterk dat ik dit dus egt niet wilde en mijn zoon is mij heel erg dankbaar voor mijn geduld en dat ik hem die troep niet heb gegeven.

    1. Beste Anja,
      Zo herkenbaar je reactie… Dank je wel! Heb zelf ook heel sterk het gevoel dat medicatie niet o.k. is voor onze pleegzoon, gelet op zijn eerste levensjaren met trauma’s… Toch nu de trial om zelf te ervaren wat het doet. In de drie weken zit ook 1 week een placebo. Alleen de apotheker weet welke week dat is. Ben zeer benieuwd hoe dat uit gaat werken. Op 6 maart a.s. hebben we het eindgesprek over de testresultaten… Hoe reageert je zoon nu dat je destijds zo gheandeld hebt? Is hij school goed doorgekomen en zit hij nu op de juiste plek voor hem?
      Groet, Jolanda.

  4. Bij mijn zoon is een hersenfilm gemaakt en zijn bloed is op dna nivo nagekeken en volgens mij is er ook een hardfilmpje gemaakt. Zou natuurlijk ook weer regio bepalend kunnen zijn. dat ze dat op sommige plaatsten wel doen en op andere niet.
    Zeker als er weinig bekend is over het kind lijkt het me verstandig om idd alles uit te sluiten en zo’n filmpje te laten maken..
    En ik blijf erbij….SCHOOL HEEFT NIET TE BEPALEN OF EEN KIND MEDICATIE NODIG HEEFT !!!! ze hebben hier niet voor gestudeerd en misschien is er wel iets heel anders aan de hand…zeker als een kind al een hele traumatische ervaring heeft….
    Van dat soort opmerkingen van met name scholen word ik zo kwaad !!!!
    Het gaat om het kind, niet om de school…..!!!
    Antoinette

Geef een reactie