Concerta – Wat doet dit medicijn en waarbij wordt het gebruikt?

Concerta

  • De werkzame stof in Concerta is methylfenidaat.
  • Methylfenidaat is een stimulerend middel.
  • Artsen schrijven het voor bij narcolepsie en ADHD.

Narcolepsie

Verschijnselen
Narcolepsie wordt ook wel slaapziekte genoemd. Hierbij heeft men aanvallen van onbedwingbare slaap, waarbij ook vaak de spieren verslappen. Een aanval treedt soms op bij hevige emoties, zoals lachen of schrikken.
Werking
Methylfenidaat werkt opwekkend en voorkomt zo slaapaanvallen. De werking van de gewone tabletten (Ritalin, Medikinet en Methylfenidaat) begint na één tot twee uur en houdt drie tot zes uur aan. Tabletten en capsules met verlengde afgifte (Concert, Equasym XL en Medikinet CR) beginnen ook na één tot twee uur te werken. Dit houdt bij de tabletten met verlengde afgifte ongeveer twaalf uur aan en bij de capsules met verlengde afgifte ongeveer acht uur.

ADHD

Verschijnselen
Methylfenidaat wordt gebruikt bij aandachtstekort met hyperactiviteit, ook wel ADHD genoemd, naar het Engelse begrip Attention Deficit Hyperactivity Disorder.
Deze aandoening komt voornamelijk voor bij kinderen. Zij vinden het moeilijk hun aandacht lang ergens op te richten en ze zijn vaak ook zeer beweeglijk, impulsief en actief. Kinderen met ADHD hebben vaak problemen op school, in hun omgang met andere kinderen en met hun ouders.
Ook een volwassene kan ADHD hebben. Een deel van de kinderen houdt klachten, ook als ze volwassen zijn. Er zijn ook mensen die als kind al ADHD hadden, maar daar pas op volwassen leeftijd achter komen. Verder komt het voor bij autisten en bij verstandelijk gehandicapten.
Behandeling
Meestal krijgen kinderen en volwassenen met ADHD gedragstherapie om zo te leren met hun aandoening om te gaan. Bovendien kan de arts, met name bij kinderen, methylfenidaat voorschrijven.
Door methylfenidaat worden mensen met ADHD rustiger en kunnen ze zich beter concentreren. Kinderen krijgen zo een gemakkelijker schooldag, omdat er bijvoorbeeld minder conflicten met klasgenoten en onderwijzers optreden en het kind zich beter op schoolopdrachten kan concentreren.
Omdat dergelijke problemen vooral belangrijk zijn na het zesde levensjaar, wordt het meestal alleen gegeven aan kinderen van zes jaar en ouder. In de puberteit kan dan gekeken worden of het nog nodig is met methylfenidaat door te gaan. Methylfenidaat kan in sommige gevallen ook op volwassen leeftijd worden gebruikt.
Werking
Hoe methylfenidaat werkt bij ADHD is niet precies bekend. Je zou van een stimulerend middel niet verwachten dat het een positief effect heeft op mensen die overactief zijn. Toch blijkt dat twee op de drie kinderen met ADHD er rustiger door worden en zich beter kunnen concentreren.
Methylfenidaat is slechts een hulpmiddel, de aandachtsstoornis verdwijnt er niet door. Tijdens het gebruik zullen veel van de verschijnselen wel minder extreem zijn, waardoor de gedragstherapie meer effect heeft.
De werking van de gewone tabletten (Ritalin, Medikinet en Methylfenidaat) begint na één tot twee uur en houdt drie tot zes uur aan. Tabletten en capsules met verlengde afgifte (Concerta, Equasym XL en Medikinet CR) beginnen ook na één tot twee uur te werken. Dit houdt bij de tabletten met verlengde afgifte ongeveer twaalf uur aan en bij de capsules met verlengde afgifte ongeveer acht uur.
bron apotheek

1 gedachte over “Concerta – Wat doet dit medicijn en waarbij wordt het gebruikt?”

  1. Goed en duidelijk artikel, je legt goed uit wat ADHD inhoud en hoe men er nu mee omgaat bij jonge kinderen, mijn complimenten.

Geef een reactie